Επιλέξτε βρεφικά έπιπλα με ασφάλεια

safety_brefikaepipla

Ένα από τα πρώτα θέματα που μας απασχολεί όταν φτιάχνουμε ένα βρεφικό δωμάτιο είναι η ασφάλεια μέσα στον χώρο. Πολλές φορές οι κίνδυνοι δεν είναι ορατοί για αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε τι να προσέξετε όταν επιλέγετε τα βρεφικά έπιπλα. Για τα βρεφικά και παιδικά έπιπλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα Οι προδιαγραφές για τα παιδικά είδη ύπνου είναι οι εξής:

1. Το παιδικά/βρεφικά κρεβατάκια πρέπει να διαθέτουν εξομαλυσμένες και στρογγυλεμένες άκρες.

2. Τα κάγκελα στα βρεφικά να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 6 εκατοστά και να έχουν ύψος που ξεπερνά τα 50-60 εκατοστά (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σφηνώσει το μωράκι ανάμεσα ή να πέσει).

3. Οι αρμοί (εσωτερικές ενώσεις) στα έπιπλα πρέπει να είναι μεταλλικοί. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η στερεότητα και η διάρκεια.

4. Όλα τα μέρη των επίπλων πρέπει να αποτελούνται από μασίφ ξύλο.

5. Όλα τα χρώματα που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να περιέχουν μόλυβδο ή άλλες τοξικές ουσίες.

Συγκεκριμένα:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1. Έπιπλα                         ΕΝ 716-1 και ΕΝ 716-2

2. Πάρκα                          ΕΝ 12227-1 και ΕΝ 12227-2

3. Καρεκλάκια φαγητού  ΕΝV 1178-1 και ENV 1178-2

4. Μπανάκια                    ΕΝ 12221-1 και ΕΝ 12222-2

Τέλος, οι βρεφικές κούνιες με πτυσσόμενο κάγκελο έχουν απαγορευτεί. Το CPSC (Consumer Product Safety Commission) έθεσε νέες προδιαγραφές για την ασφάλεια των βρεφικών κούνιων, βάσει των οποίων όλες οι κούνιες πρέπει να έχουν σταθερά πλαϊνά τοιχώματα, μεταξύ των άλλων προδιαγραφών, αφού μπορεί να εγκλωβίσει το βρέφος ή μέρος του σώματος του.

Με προσοχή λοιπόν αγοράζουμε την βρεφική κούνια επιλέγοντας κάτι που ταιριάζει στις ανάγκες μας αλλά και στην αισθητική μας χωρίς όμως να ξεχνάμε την ασφάλεια. Στα επόμενα post θα δώσουμε έμφαση στην ασφάλεια για να ενημερωθούμε και να μπορούμε να ψωνίζουμε συνειδητά. Φιλιά πολλά !!!

6 Comments on Επιλέξτε βρεφικά έπιπλα με ασφάλεια

 1. spoon stories
  September 7, 2015 at 09:32 (5 years ago)

  Δεν έχω την παραμικρή ιδέα όπως φαντάζεσαι για αυτά αλλά αν χρειαστώ συμβουλές στο μέλλον τρέχοντας σε σένα θα έρθω Βάλια μου!!

 2. Christina Makri
  September 12, 2015 at 17:47 (5 years ago)

  Πολλά από τα παραπάνω δεν τα γνώριζα αλλά είναι χρήσιμες πληροφορίες που θα κρατηθούν στα υπ όψιν . Εν δυνάμει γιαγιά βλέπεις… Καλό ΣΚ Βάλια μου 🙂

 3. Valia
  September 14, 2015 at 08:28 (5 years ago)

  ωραία η διακόσμηση και η αισθητική Χριστίνα μου, αλλά Θα πρέπει να υπολογίζουμε και τα θέματα ασφάλειας, Φιλιά !!

 4. Dimitra Decorasylum
  September 14, 2015 at 10:46 (5 years ago)

  Πολύ σωστά τα λες Βάλια μου γιατί πολλές φορές μπροστά στην αισθητική ξεχνάμε την πρακτικότητα και την ασφάλεια. Όπως ένα βίντεο που είδα τις προάλλες για ένα φθινοπωρινό haul διακοσμητικών και πολλά αντικείμενα (π.χ. πιατέλες και υαλικά) που σίγουρα ήταν μόνο για διακοσμητική χρήση (και 99,9% ήταν Made in China-βάσει τιμών), η παρουσιάστρια τα αγόρασε και τα πρότεινε για φαγητό!!! Τι θα λέγατε για μία φρουτοσαλάτα πασπαλισμένη με μόλυβδο;;!!!

 5. Valia
  September 14, 2015 at 11:34 (5 years ago)

  ………….καταπληκτική πρόταση. Η τέχνη κάποιες φορές μας ξεπερνάει πιστεύω………

Leave a Reply